“Se dit projekt, før det er bygget.”
“Se dit projekt, før det er bygget.”
Vi bevæger os i en rummelig verden, der ikke altid kan beskrives ved nogle linjer på et kort. Hvad enten der er tale om bygninger, terræn, røranlæg eller maskiner, er fordelen ved 3D modellering, at man kan sidde ved sin computer og vende og dreje en model og beskue den fra alle vinkler og derved se detaljer, man ikke nødvendigvis bliver opmærksom på ved et almindelig papirudskrift. Vi kan lave 3D modelleringer på baggrund af opmålinger ved traditionel landmåling; men for en mere kompleks 3D model kan det være en fordel at anvende laserscanning, geoslam eller droneopmålinger – eller sandsynligvis en kombination af dem alle. Det er selvfølgelig også muligt at danne 3D modeller ved hjælp af digitalisering af projekttegninger.
Resultatet af opmålingen med en laserscanner er en punktsky, som kan indlæses i CAD eller i et andet modelleringsprogram. Afhængig af datamængden og hvor meget bearbejdning, der ønskes af punktskyen, har laserscanning kun en relativt kort beregningstid, og normalvis kan der udarbejdes og afleveres en punktsky samme dag, som opmålingen er foretaget.
På baggrund af de opmålte punktskyer er det muligt at udarbejde 3D modeller. En 3D model er i nogle tilfælde mere håndterbar og generelt mere udbredt at anvende. Modelleringen kan ske i flere forskellige detaljeringsgrader fra en grov model med f.eks. kun vægge og gulve til den højt detaljerede model med f.eks. belysning, ventilation og strømføring.
Vi laver 3D modeller i vores CAD-miljø (MicroStation), men kan levere data i alle gængse formater, således at det passer til dit miljø og dine behov, hvad enten du skal bruge en 3D model til yderligere beregninger og analyser eller til præsentation på f.eks. Google Maps.
Ved hjælp af 3D modellering kan vi tilbyde generering af terrænmodeller, volumenberegning, profilmålinger, udarbejdelse af data til maskinstyring, eller hvad dit behov måtte være.
I forbindelse med projektering af alt fra enfamiliehuse til større byggerier og anlæg vil det altid være godt med en terrænmodel eller en jordmodel, så den optimale placering sikres. Vi laver terrænmodeller på baggrund af opmålinger af en koteplan, og ved større områder kan vi anvende drone. En terrænmodel består i princippet af en række trekanter, som beskriver en overflade i 3D. Trekanterne beregnes på baggrund af opmålingen af terrænet. Hvis der opmåles brudlinjer o.lign. elementer, dannes en meget præcis beskrivelse af terrænet.
Opmålingen af et område både før og efter anlæg danner ofte baggrund for udarbejdelsen af to terrænmodeller. LIFA har udviklet en lang række værktøjer i MicroStation, der holder de to modeller op mod hinanden. Forskellen mellem de to terrænmodeller danner udgangspunktet i en volumenberegning.
Vi udfører volumenberegninger på alt fra tanke, regnvandsbassiner og jordstakke. På baggrund af projektmateriale kan vi f.eks. foretage beregninger på den mængde, der skal køres væk i forbindelse med en udgravning.
Der kan dog hurtigt opstå forhindringer, som der ikke var taget højde for i forbindelse projekteringen, og hvor store er mængderne så? Vi kan beregne et volumen typisk på grundlag af opmåling før og efter en udgravning, påfyldning eller andre ændringer i volumen. Volumenberegningerne giver volumen af det samlede tilførte eller fjernede materiale, eventuelt opdelt på materialetyper og lag. Det er også muligt at tilføje korrektioner som f.eks. forskellen på løs og pakket jord til brug for beregning af transportbehov i antal lastbiler m.m. På denne måde får man et mere nøjagtigt volumen og undgår trættende diskussioner, således at bygherre ikke betaler mere, end han skal, og entreprenøren får betaling for det udførte arbejde.
LIFA har mange års erfaring i at udføre opmåling og beregning af volumen. For at beregne et korrekt volumen er det vigtigt at opmålingsmetode, punkttæthed og overfladebeskrivelse bliver udført efter opgavens behov og nøjagtighed.
Opmåling til volumenbestemmelse foregår ved brug af traditionelle landmålingsinstrumenter, GPS, laserscanner eller fotogrammetri. Opmålingen kan foregå til fods, mobilt eller fra drone. Beregningen kan naturligvis også udføres på baggrund af entreprenørens egne opmålinger og registreringer af udgravningsniveauer.
Uanset opmålingsmetode bearbejder vi data til overflademodeller. Volumen bliver bestemt ud fra forskellen på overflademodeller. Både projektmodeller og modeller fra opmåling kan indgå i beregningerne.
Tankvolumen, Shell Raffinaderiet i Fredericia
Mængdeberegninger i forbindelse med udvidelse af Fredericia Lystbådehavn
Volumenberegninger til erstatningsbiotoper, Lindø Industripark.
En profilmåling kan beskrive flere forskellige forhold og besvare mange spørgsmål. Det kan f.eks. være interessant at vide, om et legeme kan passere uhindret gennem et bestemt profil. Kan en ny elevator køre i en gammel skakt? Mister jeg udsigten til fjorden, når naboen bygger en ekstra etage på huset? Kan en specialtransport, der er ekstra høj og bred passere en bro?
Vi kan ved hjælp af opmåling og 3D modellering foretage beregninger, der besvarer disse spørgsmål. Du har således mulighed for at agere, inden en uhensigtsmæssig situation opstår.
Ved anlægsopgaver anvendes ofte GPS-styring af maskinerne. Projektdata opbygges som digitale terrænmodeller i 3D, der indlægges i programmel i maskinerne, så maskinføreren ved hjælp af GPS styrer maskinen i forhold til projektet.
Med maskinstyring begrænses behovet for traditionel afsætning, som kan indskrænkes til opsætning af referencepunkter.
Maskinstyring er velegnet til større, men efterhånden også mindre anlægsprojekter, og metoden giver god nøjagtighed som ved almindelig GPS-afsætning. Entreprenøren er således ikke afhængig af løbende afsætninger af f.eks. udgravnings- og/eller opfyldningsniveauer, da maskinen har informationerne.
For at få fuld effekt af maskinstyringen er det vigtigt, at der bliver opbygget nøjagtige terrænmodeller af projektet, og at der opbygges gode referencesystemer. Det er naturligvis projektafhængigt, hvilke elementer der kan være behov for ved brug af maskinstyring.
Vi tilpasser os til dine behov og er klar med hurtig og pålidelig assistance inden for følgende ydelser:
Data til vejanlæg og terræn ved byggemodning i Bellinge, Odense.
Data til naturgenopretning, Gyldensten strand, genslyngning Viby Å, Nr. Aaby.
Maskinstyringsdata til renovering af skinner Odense station.
Lucernemarken 1
DK-5260 Odense S
Tlf: 63 13 68 00
E-mail: land@lifa.dk
CVR: 20937289
Lucernemarken 1
DK-5260 Odense S
Phone: 63 13 68 00
Fax: 63 13 68 01
E-mail: land@lifa.dk